lördag 15 januari 2011

Ungersk gulaschsoppa

En härlig klassiker som kan göras med antingen köttfärs eller högrev. Jag hade högrev liggandes i kylen så det fick bli det. Det blir en underbart mustig gryta som är perfekt på helgen när man har tid att låta den puttra ett par timmar. Den passar perfekt att frysa in!

Ingredienser ca 6-8 port
1 kg nötkött av högrev, tärnad ca 2×2 cm
3 gula lökar, tärnad
4-5 msk matolja
4 klyftor vitlök, hackade
1 msk paprikapulver
1 msk mejram, torkad
1-2 msk kummin
1-3 tsk cayennepeppar (beror på hur starkt man vi ha det)
2 burkar Muttis krossade tomater
Ca 2 l vatten, så att det täcker
5 st köttbuljongtärningar
4 st röda paprikor, tärnade
ca 800 gr rå potatis, tärnad (ca 8-9 st)
Salt
Peppar

Till servering:
Valfritt bröd
Matlagnings yoghurt

Tärna köttet och grönsakerna. Bryn köttet på högvärme i lite olja så att det får en fin yta. Fräs sedan kryddorna i olja och slå sedan i köttet och grönsakerna, inte potatisen. Häll sedan på vatten, krossade tomater och buljongtärningarna. Koka upp och låt det puttra under lock på svag värme i ca 1½ timme, häll i potatisen och låt koka ca 20-30 min till. Häll ev på mera vatten under tiden om det behövs. Smaka av med salt och peppar och servera sedan med ett gott bröd och en klick matyoghurt. Jag använde Arlas mezeyoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar