onsdag 12 januari 2011

Citronmarängpaj

Det här kan vara den absolut godaste efterrätten som finns! Jag bara älskar citronmarängpaj, kombinationen av sött och surt. Den är ganska enkel att göra, men ser väldigt lyxig ut. Fick besök av vännerna A och J igår, så då fick det bli denna ljuvliga paj till fikat.

Ingredienser 8-10 bitar

Deg:
125 gr margarin el smör
3 dl vetemjöl
2 tsk socker
1 äggula

Citronkräm:
1½ dl vatten
1½ dl socker
4 msk potatismjöl
3 citroner, skal+saft
4 äggulor

Maräng:
5 äggvitor
1½ dl socker
1 msk citronsaft

Deg:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka ihop ingredienserna till degen, för hand eller med matberedare, hastigt till en deg.
3. Tryck ut degen i form med löstagbar botten. Låt vila svalt i minst 30 min.
4. Grädda skalet i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Ta ut formen och sänk ugnen till 150 grader.

Fyllningen:
5. Blanda vatten, socker, citronsaft och potatismjöl i en kastrull. Koka upp till sjudande under omrörning. När krämen tjocknat, blanda ner äggulorna en i taget och citronskalet.

6. Låt krämen sjuda upp igen och ställ sedan åt sidan.

7. Vispa äggvitorna styva. Det är viktigt att använda helt rena redskap!

8. Blanda ner sockret lite i taget och vispa tills dess att marängen är blank och fin. Vispa ner citronsaften.

9. Vänd försiktigt ner ca 2 dl av marängen i citronkrämen.

10. Bred citronkrämen jämt i pajskalet och toppa med marängen.

11. Grädda i ca 20 min i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar