söndag 16 januari 2011

Oxfilégryta med jordärtskockor


Hittade på den lilla bit oxfilé vi hade tänkt skulle bli lilla damens första kött hon fick. Men vi har inte haft tid och sen har jag faktiskt glömt bort den. Men igår gjorde jag slag i saken och gjorde god gryta på oxfiléen.

Ingredienser 8-9 port
350 gr oxfilé
1 palsternacka
1 morot
1 gullök
2 lagerblad
7-8 vitpepparkorn

200 gr morot
350 gr jordärtskockor
200 gr palsternacka
400 gr potatis

4 dl kokspad
1 dl grädde
1 msk kalvfond
Redning

Börja med att dela köttet i mindre bitar och koka det sakta på svag värme tillsammans med morot, palsternacka och lök samt kryddorna. Koka till köttet är riktigt mört. För mig tog det ca en timme.
Lyft ur köttet och låt spadet koka ner till ungefär hälften, beror lite på hur mycket vatten ni hade i från början.

Skala och tärna grönsakerna och koka dem mjuka.

Blanda ingredienserna till såsen och låt den koka upp. Red av med maizena eller vetemjöl.
Blanda samma allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar