söndag 9 januari 2011

Fläskgryta med sötpotatis

Sprang på billiga grytbitar av fläsk som jag bara inte kunde låta bli att köpa. Gjorde en fantastiskt god köttgryta på dem till dottern i helgen. Den var helt klart godkänd även av henne. Hade lite, lite fond och soja i såsen. Helt ok enligt Bvc!
När jag kokar med pepparkorn i maten så brukar jag lägga dem i en tesil, då är det enkelt att fiska upp dem när grytan kokat färdigt.

Ingredienser ca 8-9 port
500 gr grytbitar av fläsk
1 morot och 1 palsternacka till köttet
650 gr potatis
250 gr morötter
400 gr sötpotatis
1 gullök
2 lagerblad
ca 10 vitpepparkorn

Sås
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche el grädde
3 dl kokspad från köttet
½ msk kalvfond
½ tsk soja

Koka köttet på svag värme tillsammans med löken samt en morot och palsternacka och kryddorna. Låt de koka tills köttet är mört och nästan faller i sär, för mig tog det ca 1½ timme. Kasta bort grönsakerna som kokat med köttet, men spar kokspadet till såsen.
Skala och tärna grönsakerna fint och koka mjuka. Häll av.
Skär köttet i små bitar eller mixa det.
Koka upp såsen och red av så att det blir en ganska tjock sås. Smaka av med ev mer peppar.
Blanda såsen med kött och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar