måndag 17 januari 2011

Langos


Langos förknippar många med sommar och festival, men det är inte så dumt mitt i vintern heller. Det är inte det mest nyttiga man kan äta, men det ät gott någon gång ibland. Man kan variera sin topping på alla möjliga sätt, läst om någon som hade sylt och grädde på sina. Vi körde på en lite mer klassisk variant med vitlök, rom och ost.

Ingredienser ca 8-10 langos
150 gr mjölig potatis
30 gr jäst
4 dl mjölk
3 msk florsocker
400 gr vetemjöl
3 msk flytande margarin
1 tsk salt
ca 6 dl olja till fritering

Förslag på topping:
Stenbitsrom
Vitlökssås (creme fraiche, pressad vitlök och salt)
Räkor
Riven ost
Rökt skinka
Finhackad rödlök
Vitlökssmör/olja

1. Koka potatisen med skalet på.
2. Värm mjölken till 37 grader och blanda ner jäst och socker. Låt stå ca 10 min.
3. Skala potatisen medan den fortfarande är varm, riv eller mosa den.
4. Sikta mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och häll på mjölken.
5. Tillsätt potatis och margarin och knåda till en jämn och slät deg.
6. Strö över lite mjöl och lägg på en handduk. Låt jäsa ca 1 timme.
7. Värm olja i en stekpanna med höga kanter.
8. Forma kakor som är ca 1 cm tjocka.
9. Fritera i ca 2-3 min på varje sida och låt dem rinna av på hushållspapper.
10. Servera den nyfriterade med det tillbehör du valt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar