tisdag 7 december 2010

Två olika laxgrytor

Sambon har varit i Kina så det har varit mest snabb och tråkig mat här hemma på senaste, inget som är värt att lägga upp. Men nu är det ny vecka och nya tag.

Började veckan med att laga en massa ny mat till lilla damen. Det blev två olika laxgrytor. Den ena hade jag pumpa i, vilket var en ny ingrediens för mig, och gott var det enligt både mig och lilla damen.
När jag gjort dessa två grytor har jag kokat potatis och lax i en separat kastrull för att få lite bitar i maten. Har man en bebis som inte gillar bitar eller är för liten för det är det bara att mixa allt till en slät pure.

Pumpalax 6 port
500 gr butternut-pumpa
150 gr rotselleri
200 gr laxfilé
3 morötter
5-6 potatisar, mjölig sort
1 liten gul lök
2 lagerblad
7 vitpepparkorn
1 dl vispgrädde

Skala och tärna grönsakerna. Tärna potatisen i små, små bitar. Gör samma med laxen.
Lägg pumpa, rotselleri, morötter och en potatis i en kastrull och potatis och lax i en annan och täck med vatten. Koka i samma kastrull om man inte vill ha bitar i maten.
Lägg kryddorna i tex en teboll så är det enkelt att plocka ur dem senare. Lägg kryddorna tillsammans med grönsakerna.
Koka mjukt och häll bort kokspadet, men spara det.
Mixa grönsakerna och vänd sedan ner laxen och potatisen.
Häll på grädden och ev till lite kokspad till den konsistens du vill ha.
Tillsätt ca 1 tsk smör/port vid servering

Laxgryta med fänkål 3 port
100 gr laxfile
50 gr rotselleri
1/4 färsk fänkål
3 morötter
10 cm purjolök
5 små potatisar, mjölig sort
vitpeppar, malen
1 msk dill
½ dl turkisk yoghurt

Skala och tärna alla grönsakerna. Lägg rotselleri, morötter, fänkål och purjolök i en kastrull och lax och potatis, fint tärnat, i en annan.
Täck med vatten och låt koka mjukt. Häll av och spara spadet.
Mixa grönsakerna och vänd sen ner potatis och lax.
Smaka av med yohurt och dill. Tillsätt ev lite kokspad om det inte blir tillräckligt löst.
Tillsätt ca 1 tsk smör/port vid servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar