onsdag 17 november 2010

Rotfruktssoppa med blomkål


Nu när det nästan vinter och kallt ute är det perfekt för soppor igen. Soppa är ett kanonbra sätt att ta vara på små rester av grönsaker mm, man kan verkligen ha allt i en soppa. Det är resultatet efter en liten kylskåpsrensning igår. Jag krydda den med persilja. Istället för torkade örter brukar jag ha färskfrusna örter i frysen. De finns i frysdisken i affären. Smakar så mycket bättre än de torkade kryddorna!

Ingredienser ca 4 port
1 litet huvud blomkål, ca 300 gr
2 morötter, ca 200 gr
2-4 potatisar, ca 400 gr
1-2 palsternackor, ca 100 gr
1 liten purjolök
1 liter grönsaksbuljong (från tärning eller egengjord)
1 dl grädde med valfri fetthalt
½ dl hackad persilja, eller andra örter

Dela blomkålen i små buketter och strimla purjolöken. Skala och tärna rotfrukerna.
Koka upp buljongen med rotfrukterna och låt de koka i ca 10 min. Tillsätt blomkålen och purjolöken och koka mjukt.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Blanda ner grädden och smaka av med salt, peppar och persilja.
Servera med kycklingköttbullar och nybakat bröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar