torsdag 18 november 2010

Rågsiktslimpor med nötter och frön

Bakade ett bröd för en tid sen när jag hade ett gäng mammor på besök. Har fått flera frågor efter receptet så jag tänkte att det kanske var dags att lägga upp det nu. Det är ett enkelt recept på rågsiktslimpor som jag varierade med lite frön och nötter. Den här gången blev det pumpakärnor och valnötter men man kan välja det man har hemma. Solrosfrön brukar vara väldigt gott i bröd.


Ingredienser 2 limpor
5 dl vatten
½ dl olja eller 50 gr margarin
50 gr jäst
½ dl sirap
1 msk salt
7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
2 dl blandade nötter och frön

1. Häll oljan eller margarinet i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt blandningen bli fingervarm (37 grader)

2. Smula jästen i en degskål. Häll på vätskan och rör om så att jästen löser sig

3. Tillsätt sirap, salt och rågsikt och nästan allt vetemjöl, nötter och frön. Spara lite mjöl till utbakningen.

4. Arbeta degen väl tills den blir smidig och släpper degskålen.

5. Låt degen jäsa i bunken under bakduk, ca 40 min.

6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till limpor.

7. Låt limporna jäsa under bakduk på plåt med bakplåtspapper, ca 30 min.

8. Grädda limporna i 200 grader i ca 30 min

9. Låt limporna svalna på galler under bakduk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar